Az Oktatási Hivatal általános tájékoztatója a hallgatói ösztöndíjszerződések aláírásáról

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) 39. § (3) bekezdése szerint „a hallgatói jogviszony a felvételről vagy az átvételről szóló döntés alapján, a beiratkozással jön létre. A beiratkozást megelőzően a 15. § (2)-(6) bekezdésben meghatározott képzésben részt vevő hallgatóval hallgatói ösztöndíjszerződést, illetve az önköltség fizetése mellett folytatott képzés tekintetében hallgatói képzési szerződést kell kötni. […]”

Az ösztöndíjszerződés aláírása a beiratkozás előfeltétele az állami ösztöndíjas finanszírozási formában, ezért amennyiben a jelentkező beiratkozáskor nem kívánja aláírni a hallgatói ösztöndíjszerződést, akkor önköltséges formában kezdheti meg a tanulmányait.

A hallgatói ösztöndíjszerződést a beiratkozáskor a felsőoktatási intézményben, a személyazonosság igazolását követően kell az állami ösztöndíjas, illetve állami részösztöndíjas hallgatójelölteknek aláírniuk. Azon hallgató, aki nem írja alá az ösztöndíjszerződést, állami ösztöndíjas képzésre nem iratkozhat be, hallgatói jogviszonyt csak önköltséges képzésre létesíthet. (Önköltséges finanszírozási formában a beiratkozás előfeltétele a hallgatói képzési szerződés megkötése.)

Az Oktatási Hivatal által legyártott és a felsőoktatási intézménynek megküldött ösztöndíjszerződés az egyedül elfogadható és jelentkező által aláírandó. Más forrásból nyomtatott, valamint a hallgató által az intézménybe hozott példányokat nem tudjuk elfogadni. Kérjük, hogy az intézmény gondoskodjon arról, hogy a jelentkezők a szerződés eredeti példányait az intézményben írják alá. Kérjük továbbá, hogy se az intézmény, se a jelentkező az aláíráson és a dátumon kívül ne írjon rá a szerződésre, azon módosításokat ne eszközöljön.

A beiratkozás során a felsőoktatási intézmény ellenőrzi a ösztöndíjas hallgatójelölt személyazonosságát, illetve a szerződésben szereplő személyes adatok egyezőségét. Természetesen, amennyiben a ösztöndíjas hallgatójelölt nem tud a beiratkozáskor személyesen részt venni, akkor meghatalmazottja útján is megkötheti a szerződést, ebben az esetben az Oktatási Hivatal részére a meghatalmazást is el kell juttatni a szerződéssel együtt. A felsőoktatási intézmény meghatalmazott képviselőjének aláírása tanúsítja, hogy meggyőződött a hallgatói ösztöndíjszerződést aláírni szándékozó ösztöndíjas személyazonosságáról, vagy a szerződő személy helyett eljáró személy jogosultságáról.

Amennyiben a ösztöndíjas hallgatójelölt személyes adatai a szerződésen eltérnek a személyazonosságot bizonyító dokumentum adataitól, akkor a felsőoktatási intézmény és a ösztöndíjas hallgatójelölt a www.felvi.hu Kérvénytárából letöltött változásbejelentő adatlapot tölt ki, melyet a hallgatói szerződéssel együtt kell megküldeni az Oktatási Hivatal részére. A változásbejelentő lapot az intézmény és a hallgatójelölt is aláírja. Kérjük, hogy a változásbejelentő adatlapra feltétlenül írják rá a hallgatói ösztöndíjszerződés számát!

Az aláírt hallgatói ösztöndíjszerződések egy példánya a beiratkozott hallgatót, egy példánya a felsőoktatási intézményt, egy példánya pedig a Magyar Állam nevében eljáró Oktatási Hivatalt illeti meg. A felsőoktatási intézmény a hallgatói ösztöndíjszerződés Oktatási Hivatalt illető példányát a beiratkozási időszak végéig kezeli, annak lezárultát követően az aláírt szerződéseket átadja az Oktatási Hivatalnak. Azon hallgatók esetében, akik az ösztöndíjszerződési példányokat nem írják alá, az Oktatási Hivatal nem kéri vissza a szerződéseket, azok a beiratkozási határidő lejárta után a felsőoktatási intézmény által megsemmisítendőek. A megsemmisített hallgatói ösztöndíjszerződések jegyzőkönyvét a felsőoktatási intézmény az aláírt szerződésekkel együtt adja át az Oktatási Hivatalnak.

A felsőoktatási intézmény az Oktatási Hivatalt illető szerződési példányt, az ahhoz tartozó adatmódosító lapot és meghatalmazást a hallgató nevét és szerződésszámát tartalmazó borítékba helyezi vissza, (nem ragasztja le) és az Oktatási Hivatal által biztosított dobozban gyűjti visszaszállításig.

Az Oktatási Hivatal részéről a hallgatói ösztöndíjszerződésekkel kapcsolatos valamennyi küldeményt elektronikusan a hsz@oh.gov.hu e-mail címre, valamint az alábbi postacímre várunk:

1388 Budapest, Pf. 68.

Adatjavításhoz szükséges nyilatkozatok és az ügyintézés átruházásához szükséges meghatalmazás a Letölthető dokumentumok menüpontban érhető el.

vissza az előző lapra